YUMURTANIN FAYDALARI NELERDİR



🍳 İyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Yumurta, içerdikleriyle iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığı gibi sorunlara karşı koruma mekanizması oluşturur.
🍳 Kas ve kemik gelişimi için önemlidir. Yüksek miktarda protein içeren yumurta, kas ve kemik gelişiminde önemli rol oynar.
🍳 Her vücudun ihtiyacı olan demir seviyesini arttırma görevi olan yumurta, demir eksikliğine bağlı bir biçimde ortaya çıkan baş ağrısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi semptomları büyük ölçüde engelliyor.
🍳 Vücudu besleyici bir yapıya sahiptir. İçerdiği birçok vitamin ve amino asit ile insan vücudunu karma bir şekilde besler.
🍳 Beyin sağlığı için oldukça yararlıdır. Kolin maddesini içeren yumurtanın yararları arasında beyin sağlığına iyi gelmesi de bulunuyor. Olası hafıza kaybı probleminin önüne düzenli olarak yumurta tüketerek geçebilirsiniz.
🍳 Meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün görülme riskini azaltır.
🍳 Bağışıklık sistemini güçlendirir.
🍳 Yumurta yüksek tokluk hissi verdiği için uzun süre bir şey yemememizi sağlar. Fazla kilo sorunu olan insanlar için bu özelliği önemlidir. Bu konuyla alakalı yapılan bir araştırma kahvaltıda 2 yumurta, tost ve reçel tüketen insanların, simit, yoğurt ve krem peynir tüketen insanlardan daha fazla açlığa dayandığını ortaya koymuştur. Yumurtanın kilo vermeye yardımcı olduğu da bilimsel olarak ispatlanmıştır. Sağlık uzmanları tahıl türü ve meyve besinleriyle birlikte tüketilmesinin kilo vermek için daha etkili bir tercih olduğunu savunmaktalar.
🍳 Yaşlanmaya bağlı bir biçimde ortaya çıkan göz bozukluklarına iyi gelen yumurta gözün retinasında yer alan güçlü birer antioksidan olan lutein ve zeaksatin gibi maddeleri de bünyesinde barındırıyor.
🍳 Özel bakım ürünleri yapımında kullanabileceğiniz doğal ürünler arasında yer alan yumurta saç ve tırnak bakımında etkili ürünlerden birisi.
🍳 Yumurta içerdiği bol miktardaki selenyum sayesinde tümörle mücadelede etkilidir. Bunun dışında erkeklerde sık görülen prostat sorunu için de bulunmaz şifa kaynağıdır. Prostat sorunu olanlar mutlaka yumurta tüketimini arttırmalıdırlar.
📌 YUMURTA SARISININ FAYDALARI 📌
🐣 Yumurta; kabuğu, beyazı ve sarısı olarak üç kısımdan oluşur ve besin değeri en fazla olan kısmı yumurta sarısıdır. A, K, D, B12, B6 ve birçok diğer değerli mineral ve elementler bu kısmında yer alırlar. Örnek verecek olursak kalsiyumun %90’ı yumurta sarısındadır, aynı şekilde Demirin %93’ü yine yumurta sarısında bulunur. 13 farklı maddeyi içeren yumurta sarısına bu perspektiften bakıldığında inanılmaz derecede etkili bir besin kaynağı olduğunu söyleyebiliriz.
📌 YUMURTA AKININ FAYDALARI 📌
🐣 Yumurta akı genelde cilt sağlığı için çok faydalıdır, bu yüzden kozmetik ürünlerde bol miktarda kullanılır. Cilt sağlığı için yapılan maskelerde kullanılmaktadır. Bunun yanında çiğ süte karıştırılarak da tüketilebilir. Çiğ sütle birlikte tüketildiğinde balgam sökücü özelliğinin olduğuna inanılır.
📌 YUMURTANIN BESİN DEĞERİ 📌
1 orta oy çiğ yumurta (44 gr);
👉🏻 63 kalori
👉🏻 4 gr yağ
👉🏻 32.6 mg omega 3 yağ asidi
👉🏻 505 mg omega 6 yağ asidi
👉🏻 110 mg kolin
👉🏻 33.4 gram su
👉🏻 186 mg kolesterol (günlük ihtiyacın %62’si)
👉🏻 5.5 gr protein (günlük ihtiyacın %11’i)
👉🏻 214 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
👉🏻 15.4 IU D vitamini (günlük ihtiyacın %4’ü)
👉🏻 0.4 mg E vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
👉🏻 0.2 mg riboflavin (günlük ihtiyacın %2’si)
👉🏻 0.1 mg B6 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
👉🏻 20.7 mcg folat (günlük ihtiyacın %5’i)
👉🏻 0.6 mcg B12 vitamini (günlük ihtiyacın %9’u)
👉🏻 23.3 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %2’si)
👉🏻 0.8 mg demir (günlük ihtiyacın %4’ü)
👉🏻 5.3 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %1’i)
👉🏻 84 mg fosfor (günlük ihtiyacın %8’i)
👉🏻 59 mg potasyum (günlük ihtiyacın %2’si)
👉🏻 61.6 mg sodyum (günlük ihtiyacın %3’ü)
👉🏻 0.5 mg çinko (günlük ihtiyacın %3’ü)
👉🏻 13.9 mcg selenyum (günlük ihtiyacın %20’si) içerir.
📌 ÇİĞ YUMURTA YENİR Mİ? 📌
👉🏻 Tüm yiyecekler pişince besinlerin bir kısmı dür. Çiğ yumurtadaki vitaminler de pişmiş yumurtadan birazcık daha fazladır. Ancak bu durum protein için geçerli değildir. Çiğ yumurtadaki protein vücutta tam olarak sindirilmez. Üstelik çiğ yumurtada salmonella ve başka bakteriler olabilir ve besin zehirlenmesi riski yüksektir. Bu yüzden çiğ yumurta yemek doğru değildir.
📌 YUMURTANIN ZARARLARI VE YAN ETKİLERİ NELERDİR? 📌
 Buzdolabında saklanmayan, sıcakta uzun süre bekletilen yumurtalar birçok rahatsızlığa neden olabilir. Sindirim sisteminde rahatsızlık görülebilir yada alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
Not: Kolesterolü yüksek olan kişiler de aşırı miktarda yumurta tüketmemelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DR. AİDİN SALİH HOCAMIZIN KALP VE BEYİN DAMARLARINI AÇICI MEŞHUR KÜRÜ

KABUKLARI SOYULMUŞ VE KIZARTILMIŞ SUSAMLARIN EZİLMESİ İLE MEYDANA GELEN TAHİN İNSAN SAĞLIĞINA SAYISIZ FAYDALARI OLAN MUCİZE BİR BESİN KAYNAĞIDIR.

LGBT Dehşeti !!!